• امروز : چهارشنبه - ۵ اردیبهشت - ۱۴۰۳
  • برابر با : Wednesday - 24 April - 2024
24
گردشگری:

کاروان‌سرای متقی

  • کد خبر : 2251
  • 02 خرداد 1400 - 11:38
کاروان‌سرای متقی
سیناخبر- کاروان‌سرای حاج محمد تقی یکی از کاروان‌سراهای بازار شهرضاست که سابقه‌اش را به اوایل قاجار نسبت داده‌اند ، و زمانی پر رونق‌ترین مرکز تجاری جنوب استان اصفهان بوده است.

به گزارش سیناخبراین کاروانسرا در دو طبقه در زمینه مستطیل گوشه پخ اجرا شده و دارای بیست و سه حجره است.

در طبقه فوقانی دوازده حجره و در طبقه همکف یازده حجره قرار دارد.

 ارتباط تیمچه و بازار با یک سر در و راهرو است که سر در ساده با دو قوس کلیل کوچک و بزرگ تزیین و پوشیده شده است.در بالای سر در یک حجره وجود دارد و در بالای محل اتصال راهرو به صحن اصلی سرا یک مشبک آجری جهت تامین نور دالان وجود دارد.آجر کاری خفته و راسته و گره چینی کاشی معرق از عوامل تزیینی بناست. شهرستان شهرضا به دلیل موقیت جغرافیایی ممتازش، زمانی معروف به مرکز تجاری فارس و عراق بود.

زمانی که ایل قشقایی در ییلاق اسکان می گزید، از صنایع دستی تا محصولات لبنی خود را به بازار شهرستان شهرضا می آوردند و به شیوه پایاپای محصولات خود را با کالاهای مورد نیاز خود عوض می کردندو برای این منظور چندروزی را در کاروان‌سراهای بازار اقامت می گزیدند و کالاهایی خود را به مسئول کاروان‌سرا می سپردند تا با کالاهای مورد احتیاجشان به صورت پایاپای عوض کند و از این رهگذر اقتصاد فصلی بر شهر حاکم بود که آن را تُرک بازار می‌گفتند.

 در مهرماه هم لُرها با اشتران و اسبان و محصولات لبنی و دامی و صنایع دستی‌شان راهی شهرستان شهرضا می شدند و در کاروان‌سراهای بازار از جمله کاروان‌سرای متقی اقامت می‌کردند و آنها هم همچون ترکان قشقایی، کالاهای خود را به کاروان‌سرادار می دادند تا محصولاتشان را در بازار با اقلام مورد احتیاجشان تعویض کند.

به این ترتیب کاروان‌سراهای بازار نقش بسیار مهمی در کسب و رونق اقتصادی بازار داشتند.

کاروان‌سراها از نظر معماری معمولا بنایی دوطبقه بوده اند.

در طبقه همکف، اصطبل‌هایی برای نگهداری حیوانات بوده است. در این طبقه یک حجره آهنگری برای نعل‌بندی اسب و الاغ و قاطر بود. طبقه بالا دارای حجره‌هایی بوده که هر حجره را چند نفر اجاره می کردند. در ورودی کاروان‌سرا، بزرگ ساخته می‌شد تا برای ورود هر نوع چارپا به همراه بار مناسب باشد. به گفته بازاریان این کاروانسرا جعفر خان نام داشته که بعدها به کاروانسرای متقی تغییر نام داده است.

لینک کوتاه : https://sinakhabar.ir/?p=2251

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.