به گزارش سیناخبر خاص پردازی» نام ایده ای است که به تازگی در صنایع دستی ایران ترویج داده شده است و بر اساس آن صنایع دستی نه تنها می تواند نقش های سابق خود را ایفا کند بلکه تبدیل به یک یادمان فردی، هدیه خاص فردی یا عینیت بخش به معانی خاص می شود.
در خاص پردازی از طریق کتیبه نگاری، نقش، تصویر، حکاکی و یا ترکیبی از آنها ردی از زندگی افراد بر روی اثر ثبت می شود و از این طریق اثر مربوطه تبدیل به اثری خاص می شود.
اما امروز میهمان ویژه سیناخبر جناب آقای اکبر هادیلام استاد سفالگر شهرضایی است که سالهاست با هنر سفالگری آشنا است…
آقای هادیلام این هنر را میراثی می داند که از پدر به اورسیده وبرایش بیشترین ارزش رادارد….
لطفا خودتان را معرفی کنید.
اکبر هادیلام متولد ۱۳۴۷ شهرضا هستم
از دوران کودکی وخانواده تان بگویید.
من از کودکی سفالگری رادرکنار پدرم فراگرفتم این هنر درواقع میراث پدر به من بود درآن دوران مادرم هم درکارگاه سنتی وخانگی مان به پدر کمک می کردند.
صاحب چند فرزند هستید؟
۴ دختر دارم .
آیا شما این هنر را به فرزندان خود منتقل کردید؟
بله دودختر دوقلوی بنده درحال حاضر نقاشی روی سفال را فراگرفته و مشغول فراگیری چرخ کاری روی سفال هستند ودراین زمینه استعداد دارند.
خانواده در ادامه هنر سفالگریتان چقدر از شما حمایت کردند؟
بیشتر پدرم مشوق من دراین مسیربودند. وهمسرم هم بیشترین نقش رابرای ادامه این مسیر درزندگی ام داشتند.
بازار کار هنر سفالگری در شهرستان را چطور می بینید؟
بازار کار الان خوب نیست ویک هنرمند برای ارائه محصولاتش باید خلاق باشد تابتواند دربازار فروش حرفی برای گفتن داشته باشد.
چند نفر درکارگاه شما مشغول به کار هستند؟
من وپدرم دراین کارگاه مشغول هستیم چون این کارگاه یک کارگاه خانگی وکوچک است وظرفیت اشتغال افراد بیشتر راندارد.
آیا تمایل به توسعه کارگاهتان دارید؟
بله صددرصد
درصورتی که تسهیلات متناسب بانیاز برای بزرگ ترشدن کارگاه به بنده اعطا شود کارگاهم را بزرگتر کرده وزمینه اشتغال چند نفر دیگر هم فراهم میشود.
درمورد کارگاه های سفالگری فعال درشهرضا بگویید.
کارگاه های زیادی درشهرضا فعال هستند اما دونوع کارگاه سفالگری داریم یکی کارگاه سفالگری هنری که فقط برایشان کارهنری وخلاقیت مهم است ونوع دوم کارگاه هایی که به سفالگری برای صرفا کسب درآمد می پردازند.
تعداد کارگاه های سفالگری هنری درشهرضا محدود بوده ولی کارگاه های سفالگری درآمدی خیلی بیشتر است.
بهترین خاطره ای که درطول فعالیت سفالگری تان داشتید رابرای مخاطبان سیناخبر بگویید.
یادم می آید که وقتی درکودکی مشغول سفالگری بودم یک هنرمند دزفولی به کارگاهمان آمد واز کارکردن من عکس وفیلم گرفت وبعد برایم فرستاد این کار او انگار مشوقی برای ادامه دادن این راه شد.
آینده هنر سفالگری درشهرضا راچطور می بینید؟
آینده هنر سفالگری وسفال شهرضا به هنرمندان این عرصه وعملکرد مسئولان شهرستان بستگی دارد…
اگر هنرمندان خلاقانه دست به ابتکار زده وایده های ناب بیافرینند ومسئولان با پریایی نمایشگاه های مختلف درطول سال به تبلیغ این هنر اصیل شهرضایی بپردازند ، مسلما آینده درخشانی درانتظار سفال شهرضا خواهد بود.
به نظر شما نقش مسئولان درجهانی شدن سفال شهرضا چیست؟
مسئولان باحمایت خود وبرپایی حداقل ۳نمایشگاه درطول سال برای تبلیغ این هنر می توانند نقش موثری داشته باشند؛هم چنین با ارائه تسهیلات به هنرمندان این عرصه هنری می توانند موجب توسعه این هنر وافزایش اشتغال دراین زمینه شوند.
آیا سفال شهرضا به خارج کشور صادر می شود؟
بله سفال شهرضا به کشورهای اروپایی و کشورهای عربی اطراف صادر می شود…
اما نکته مهم برای صادرات سفال شهرضا خلاقیت درمحصولات این هنر ودرنظر گرفتن سلیقه خریدار است؛ مثلا کشورهای آسیایی طرح های شلوغ سفال وکشورهای اروپایی طرح های ساده را می پسندند.
به نظر شما بهترین راهکار برای کاربردی شدن سفال شهرضا چیست؟
باید مواد اولیه (گِل ) سفال از کارخانه های مرغوب تهیه شود؛ باید این سفال از نظربهداشتی هم مورد بررسی قرار گیرد وبرای این مهم باید حتما از لعاب استاندارد استفاده شود که کارخانه ها این لعاب را تولید می کنند ولی کارگاه لعابی که ارائه می دهند دارای سرب فراوان بوده که فقط باید برای سفال تزیینی به کار رود.
از شرکت مسابقه خاص پردازی تهران برای مخاطبان سیناخبر بگویید.
ابتدا ۱۰ اثر خود رابرای این مسابقه ارسال کردم ولی یکی از این آثار برای رییس سابق زندان شهرضا آقای موسوی بود وبااین مهفوم برروی این اثر کارکردم که یک گلدان بود با چند پنجره که نمادی اززندان بود وانسانی که بخواهد استعداد هایش را شکوفا کند باید این آزادی رادرخود احساس کند ومانند گلی که رشد می کند وشکوفا می شود رشد کرده وشکوفا شود ودرواقع روح وروان خود را آزاد کند تا شکوفا شود.
انتظارتان از مردم چیست؟
مردم شهرضا متاسفانه با کارگاه های سفالگری وهنرمندان این عرصه چندان آشنا نیستند وحتی بعضا بااین هنر ناآشنا هستند که به نظر بنده با برپایی نمایشگاه های مختلف وارائه محصولات این هنر مردم آشنایی بیشتری پیدا می کنند وحتی می توانند برای مناسبت های مختلف سفال شهرضا رابه دوستان وآشنایان خود هدیه دهند.
ازشرکت درنمایشگاه ها وبرگزاری کلاس های سفالگری خود بگویید.
درنمایشگاه های مختلف درشهرضا ، اصفهان وتهران شرکت کرده ام وکلاس های سفالگری درزندان شهرضا، مرکز فنی وحرفه ای ودرطرح اوقات فراغت تابستانه برگزار کردم.
سخن پایانی شما ؟
اززحمات همه مسئولان شهرستان که برای ملی شدن شهرضا به عنوان شهرملی سفال تلاش کردند تشکر می کنم.