• امروز : چهارشنبه - ۲۶ دی - ۱۴۰۳
  • برابر با : Wednesday - 15 January - 2025
34

۳۵عنوان کتاب از نویسندگان روستای اسفرجان در گنجینه کتب شهرضا نگه داری می شود

  • کد خبر : 1297
  • 25 بهمن 1397 - 10:12
۳۵عنوان کتاب از نویسندگان روستای اسفرجان در گنجینه کتب شهرضا نگه داری می شود
سیناخبر- نویسنده کتاب اسفرجان درگذر ایام گفت: 35عنوان کتاب از نویسندگان روستای اسفرجان در گنجینه کتب کتابخانه علامه طباطبایی شهرضا نگه داری می شود.

به گزارش سیناخبر ۴۳۶ عنوان کتاب در زمینه های مختلف علمی، فرهنگی، هنری و روانشناسی، از ۲۹۰ نویسنده شهرضایی در گنجینه کتاب علامه طباطبایی این شهر نگهداری می شودکه ۳۵ اثر این گنجینه از ۱۴نویسنده روستای اسفرجان شهرضا است.

بر همین اساس گفتگویی با آقای آیت الله محمدقاسمی نویسنده کتاب اسفرجان در گذرایام داشتیم ،شما را به خواندن این مصاحبه دعوت می کنم

لطفا خودتان را معرفی کنید ؟

من آیت الله محمدقاسمی ۵۰ساله  هستم. درروستای اسفرجان به دنیا آمدم و مدرکم کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی است.

۳۰سال در آموزش و پرورش خدمت کردم و الان دوسال است که بازنشسته شدم ولی چون اعتقاد به بازنشستگی ندارم الان هم به کارهای مختلف در حوزه تدریس و کتاب مشغولم.

الان ساکن کجا هستید ؟

من الان هم ساکن اسفرجان هستم هم ساکن شهرضا. در این راه هر روز رفت و آمد دارم.

چه سالی ازدواج کردید و حالا صاحب فرزند هستید؟

من سال ۱۳۷۲ ازدواج کردم و الان صاحب سه فرزند هستم. فرزند اولم مهدیه که دانشگاه هنر تهران رشته نقاشی درس می خواند. علیرضا رشته تجربی درس می خواند و محمد هم فعلا در کلاس هشتم است.

شما در یک روستا درس خوانده اید آیا شرایط آن روز روستا محدودیت هایی را برای شما فراهم نمی کرد که مانعتون بشه ؟

آن زمان شرایط روستا نسبت به الان فرق می کرد و درس خواندن با شرایط کاری سازگاربود.

مثلا آن زمان رشته انسانی و تجربی درروستا بود و چون من به ادبیات علاقه داشتم رفتم انسانی و شرایط کاری هم بعدش خوب بود بلافاصله بعد از تحصیل استخدام آموزش وپروش شدیم.

الان زمینه چطوره آیا همچنان حفظ شده؟

آن چه که الان زمینه را تغییر داده مهاجرت است بعضی ارتباط شان کامل قطع شده و بعضی هنوز رفت و آمد دارند.

قدیم بچه های اسفرجان راغب به ادامه تحصیل بودند اما الان شرایط به گونه ای شده که این علاقه کمتر شده اما همچنان علاقه مندی فرزندان اسفرجان نسبت به جاهای دیگر بیشتر شده است.

الان ما دبیرستان پسرانه نداریم دوتا دبستان یکی شده و دوتا راهنمایی یکی شده.

به نظر شما نحوه خدمات رسانی آموزشی به روستاها در حال حاضر چطوره ؟

روستاییان به علت نبود امکانات درروستاها و ادامه تحصیل فرزند به شهر مهاجرات می کنند و با زندگی شهری خودشان را وفق می دهند و بعضی از بچه های روستایی که امکان مهاجرت خانواده به شهر وجود ندارد مجبور به انتخاب رشته ای هستند که علاقه ای بهش ندارند و این رشته را تادیپلم ادامه می دهند بدون اینکه انگیزه ای داشته باشند.

تاکنون چند جلد کتاب نوشته اید؟

اولین کتابم “اسفرجان در گذر ایام” هست اما یک کتاب هم به نسخه خطی درباره واقعه عاشورا است که بازنویسی کردم و آماده است که یک مقدمه بنویسم و برای چاپ بفرستم .

به نظرتان خانواده و پدر و مادرتان در نویسندگی شما تاثیرداشتند؟

پدر و مادر شرایطشان فرق می کرد. چون من در یک خانواده ساده روستایی زندگی کرده و بزرگ شدم اما بعد از ازدواج خانواده در این زمینه خیلی حمایتم کردند.

من بیشتر وقتم صرف کار تحقیقی و بیرون از خانه می گذشت ولی هیچ وقت همسر یا فرزندانم احساس خستگی یا اعتراض نمی کردند. اگر همکاری همسرم نبود من خیلی کارها را نمی توانستم انجام دهم و اینکه با ما مدارا می کنند باعث می شود ما بتوانیم کار تحقیقاتی را ادامه دهیم.

کار جمع آوری کتاب های روستای اسفرجان بر عهده شما بوده ؟

بله تعدادی از کتاب ها را بنده و تعدادی را خانم زمانی جمع آوری کرده که تقریبا ۳۶عنوان از ۱۴نویسنده اسفرجان شده است.

انگیزه شما از این کار چی بود؟

اسفرجان ما روستای فرهنگیه بیشتر خانواده ها یا عضو فرهنگی دارند یا با فرهنگی ها ارتباط دارند، مثلا من خودم معلم هستم برادرم معلمه و اعضای خانواده اکثرا فرهنگی هستند.

از این جهت می طلبید  چنین کاری کنیم. تمام آثار نویسندگان روستای اسفرجان را جمع آوری کنیم و بگیم این ها هستند و ازطرف تشویق آن ها بود ما وقتی آثارشان را جمع آوری کنیم و به نمایش می گذاریم تشویق به تحقیق می شوند.

متاسفانه ما در کشوری هستیم که تحقیقات کمرنگ بوده و به ندرت انجام می شود.

در گنجینه کتاب علامه طباطبایی کتب نویسندگان روستای اسفرجان به معرض نمایش گذاشته می شود که نشان دهنده بخشی از تاریخ فرهنگی این روستا است. ما این جا را یک محل عرضه برای کتابهای اسفرجانی ها در نظر گرفتیم و به کتابخانه روستای اسفرجان هم هدیه کردیم.

چندساله که در عرصه کتاب فعالیت دارید؟

چیزی حدود  15 سال است .کارهای تحقیقی این کتاب را ۱۵سال پیش آغاز کردم  و با همکاری برخی دوستان مانند دکتر طغیانی و دکتر یوسفیان و بهرامی آشنا شدیم و منابع را جمع آوری کردیم .

الان چندنویسنده فعال در روستای اسفرجان داریم ؟

الان حدودا ۱۴نفر هستند که فعالیت می کنند و بیشترشون را من نمی دونم .

آیا این نویسندگان ساکن روستای اسفرجان هستند یاخیر؟

نه اکثرا ساکن بیرون از روستا هستند. مثلا آقای دکترطغیانی پژوهشگر هستند آقای بهرامی در حوزه دینی می نویسند و ساکن قم هستند.

منشا فرهنگی و نخبه پرور بودن روستای اسفرجان به نظر شما در چیست؟

حدود ۱۴۰سال پیش گوهر شاد اعتمادی در دوران قاجار در اسفرجان مکتب خانه برای بانوان روستای اسفرجان تاسیس می کند ایشان از نسل اعتمادالدوله باغستانی است.

زنان قرآن یاد می گرفتند، مفاتیح می خواندند و مسائل دینی را فرا می گرفتند و چند مکتب خانه برای مردان بوده که شیخ علی یزدی در این مکتب خانه ها خیلی سال پیش آموزش می داده و این موضوع ادامه می یابد و زمینه را فراهم می کند تا مرحوم ایرج  سال ۱۳۰۷ سه یا چهارسال بعد از تاسیس اولین دبستان در شهرضا از طرف مرکز فرهنگی کل کشور ایشان هم مدرسه هاتف را در اسفرجان احداث کرد .

از همان سال بچه ها رفتند سرکلاس و درس یاد گرفتند و خود ایشان هم نسل هایی را پرورش دادند که همان افراد هم پژوهشگر و اساتید نمونه ای شدند و این زمینه ای شد که اسفرجان ما زمینه فرهنگی پیدا کرد و بعضی معلم بعضی استاد دانشگاه شدند و بعضی از اسفرجان به خارج از کشور رفتند.

اهدای کتاب ۱۴نویسنده روستای اسفرجان به گنجینه کتاب شهرضا چه بازتابی در بین مردم داشت؟

مردم بیشتر به زمینه فرهنگی شان اعتقاد یافتند و حتی در خارج از روستا وقتی ما می گفتیم ۳۵عنوان کتاب از ۱۴نویسنده اهدا شده هرکسی کتاب ها را می دید و می خواند اندیشه فرهنگی بودن درونش تقویت می شد.

فرهنگی بودن هم شرایط را ایجاب می کند که فردی وقتی بداند که در روستایی فرهنگی زندگی می کند خیلی از بایدها و نباید ها را رعایت می کند. در هرحال سطح بالای فرهنگ درهر شهر و روستایی مردم را متوازن می کند تا هنجارها را رعایت و با ناهنجاری ها مقابله کنند.

دربین نوجوانان روستای اسفرجان این کار پسندیده چه بازتابی داشته ؟

برای نوجوانان خیلی جالب و جذابه و حتی بعضی هاشون تمایل به نویسندگی دارند و من تشویقشان می کنم.

مشکلات حوزه نویسندگی چیست؟

قطعا گرانی کاغذ و شرایط اقتصادی مانع هست اما چیزی نیست که علاقه مندان این عرصه را از انجام این مهم منع کند.

قطعا کسی که به نوشتن علاقه داشته باشد هزینه های چاپ کتاب را هم مانند سایر هزینه های زندگی پرداخت می کند حتی اگر وام بگیرد .کسی که در زمینه فرهنگی کار می کند خود را مدیون می داند.

آیا ما بازهم شاهد اهدای کتب روستای اسفرجان در گنجینه کتاب شهرضا خواهیم بود؟

بله حتما انشاالله اگر کتابی چاپ شود سعی می کنیم که به گنجینه اهدا شود.

نگاه شما نسبت به گنجینه کتب شهرضا چیست؟

گنجینه کتاب مانند نمایشگاه دایمی است  و من از روز اول که این اتفاق خوب افتاد به عنوان یک عامل افزایش انگیزه در بین نویسندگان احساس کردم و باید واقعا از زحمات خانم پورخاقان تشکر کنیم.

ما هم حتما این کار را ادامه می دهیم حتی اگر خارج از اسفرجان باشد هم تشویقشان می کنیم که به گنجینه کتاب هاشون را اهدا کنند.

سخن بامسئولان ؟

در جای جای این سرزمین مانند نقش های یک قالی می ماند که نمیشه گفت این نقش خوب است آن نه نقش های قالی همه باهم قشنگ است و مسئولان همانطور که از نامشان پیداست مسئولند باید کمک کنند همه با هم مشکلات را حل کنند.

سخن پایانی شما با مخاطبان سیناخبر؟

شما در سیناخبر به نوعی معرف شهر هستید فرقی نمی کند که شهر یا روستا شما معرف شهرستان هستید و امیدواریم مردم با شما همکاری کنند. آنچه شما را

در این زمینه پیش می برد این است که مردم و افراد نخبه شهر شما را همراهی کنند. شما موفق هستید.

لینک کوتاه : https://sinakhabar.ir/?p=1297

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.