به گزارش روز یکشنبه سیناخبر کشت گلخانهای به معنای کاشت و پرورش یا نگهداری از محصولات در یک محیط سربسته و کنترل شده است تا بازدهی آن بالاتر باشد. پرورش گل و گیاه، میوه و سبزیجات در گلخانه از جوانب مختلف، مقرون به صرفه است. با استفاده از روشهای متنوع کشت گلخانهای میتوان محصولاتی را پرورش داد که حتی خارج از فصل هم در دسترس باشند.
یکی از مسائلی که کشاورزان را به سمت کشتهای گلخانهای کشانده مسأله کم آبی است، کشت گلخانهای با توجه به جلوگیری از هدر رفت آب از طریق تبخیر و با روشهای آبیاری نوین، نسبت به روش معمولِ کشت به مقدار آب کمتری احتیاج دارد. طی سالهای گذشته کشت گلخانهای به دلایل مختلف از جمله استمرار خشکسالی در کشورمان گسترش یافته است.
شهرستان دهاقان از گذشته تاکنون در تولید محصولات گلخانهای موفق بوده و این منطقه به عنوان مهد گلخانههای کشور مطرح است، زیرا در این زمینه بسیار مستعد و پیشرفت داشته و همچنین نخستین گلخانههای استان اصفهان در این شهرستان راهاندازی شده است.
محصولات گلخانهای دهاقان به سبب کیفیت مناسب به کشورهای خاورمیانه صادر میشود و در کشور حرف نخست را در این زمینه میزند. بازار روسیه به سبب سود خوب از جمله مقاصد صادراتی دارای اولویت برای گلخانهداران دهاقانی بود، اما در سال گذشته خبر عودت فلفل دلمهای از روسیه، موجب خسارت به گلخانهداران دهاقانی شد که با پیگیری و تلاش مسؤولان موضوع مرتفع شد.
دسترسی به بذر و نهادهها سخت است
رضا فرهمند گلخانهدار دهاقانی با اشاره به فعالیت خود در صنعت گلخانه اظهار کرد: در حال حاضر مساحت برنامهریزی شده برای کشت گلخانهای را ۵ هکتار در نظر گرفتهام که ۳ هکتار از آن به بهرهبرداری رسیده و ۲ هکتار دیگر نیز در حال تأسیس است.
وی افزود : در حال حاضر ۳۲ نفر پرسنل ثابت در این مجموعه مشغول به کار هستند و ۱۰ نفر دیگر نیز به صورت مقطعی فعالیت دارند.
فرهنمد با بیان اینکه فقط گوجه و فلفل دلمهای را تولید میکنیم، گفت: مشکل خاصی از نظر زیرساخت و صادرات نداریم اما به دلیل تحریمها دسترسی به سم، کود و بذرها به سختی ممکن است و ضرورت دارد هرچه سریعتر در این خصوص چارهاندیشی شود.
سرآمدی بخش کشاورزی دهاقان در توسعه فضاهای گلخانهای
کشت هیدروپونیک کشت گلخانهای است که نیازی به خاک و زمین ندارد و کمترین نیاز به آب را دارد. در این روش گیاهان به جای اینکه در خاک کشت شوند در محلولی از آب و مواد مغذی کشت می شوند. این روش باعث میشود در هر مکان و هر نوع اقلیمی بتوان آن را انجام داد و با کمترین فضا و آب و بدون نیاز به خاک بیشترین محصول را تولید کرد که در سالهای اخیر این نوع کشت گلخانهای نیز در سطح شهرستان دهاقان در حال انجام است.
حسین مباشری یکی دیگر از گلخانهداران شهرستان دهاقان که در حوزه کاشت محصولات به روش هیدروپونیک فعالیت دارد، گفت: فعالیت ما در حوزه گلخانه تماماً به صورت هیدروپونیک و هوشمند است و آبیاری، تهویه و کنترل رطوبت به صورت اتوماتیک انجام میشود.
وی بیان کرد: محصولات گوجه و فلفل در سطح ۵ هکتار کشت شده است و ۵۰ نفر نیز در این مجموعه مشغول به کار هستند.
دهاقان به مجموعه تحقیقاتی در صنعت گلخانه نیازمند است
مباشری با بیان اینکه باید یک مجموعه تحقیقاتی در راستای افزایش بهرهوری راه اندازی شود، عنوان کرد: نبود ترمینال خاص برای ساماندهی و فروش محصولات یکی دیگر از مشکلات اساسی است که دولت باید برای حل آن اقدام کند.
این فعال صنعت گلخانه خاطرنشان کرد: با توجه به فعالیت کشورهای دیگر و وجود رقابت در این صنعت، ضرورت دارد دولت و وزارت جهاد کشاورزی هر چه سریعتر در جهت افزایش علم و آگاهی گلخانهداران اقدام کند تا در سالهای آتی صنعت گلخانه دچار مشکل و شکست نشود.
وی با اشاره به مشکلات صادرات محصولات به روسیه گفت: جهاد کشاورزی و سایر مسؤولان در جهت حل این مشکلات پیگیریهای بسیار خوبی را انجام دادند.
صادرات محصولات گلخانهای دهاقان به کشورهای اتحادیه اوراسیا
امین هاشمی رئیس اداره تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی شهرستان دهاقان با اشاره به سطح زیر کشت محصولات گلخانهای در شهرستان دهاقان اظهار کرد: ۲۷٠ هکتار از مزارع این شهرستان به کشت گلخانهای اختصاص دارد که ۲۷٠ هکتار برای کشت محصولات سبزی و صیفی و مابقی برای کشت گلهای زینتی است.
وی با اشاره به مهمترین محصولات گلخانهای شهرستان دهاقان گفت: فلفل دلمهای و گوجه فرنگی مهمترین محصولات گلخانهای دهاقان هستند که به کشورهای اتحادیه اوراسیا شامل ارمنستان، قزاقستان، بلاروس روسیه و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس صادر میشود.
هاشمی در خصوص سیاست شهرستان دهاقان در راستای توسعه واحدهای گلخانهای بیان کرد: با ایجاد و توسعه کشت گلخانهای در مزارع دارای آب پایدار موافقت میشود.
فعالیت ۵ هزار نفر در صنعت گلخانه شهرستان دهاقان
رئیس اداره تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی شهرستان دهاقان با اشاره به اشتغالزایی صنعت گلخانه در این شهرستان عنوان کرد: بیش از ۳ هزار نفر به طور مستقیم و ۲ هزار نفر نیز به طور غیر مستقیم از طریق فعالیت در گلخانههای شهرستان دهاقان امرار معاش میکنند.
وی خاطرنشان کرد: تسهیلات بانکی در راستای احداث و توسعه واحدهای گلخانهای محدود است و نیازمند تخصیص اعتبارات بیشتری در این زمینه هستیم.
هاشمی با بیان اینکه ۱۲ واحد سورتینگ محصولات گلخانهای در سطح شهرستان فعال است، گفت: ۷۰ درصد محصولات در این واحدهای سورتینگ جداسازی و بستهبندی میشود.
با توجه اینکه دهاقان از گذشته تاکنون در تولید محصولات گلخانهای ممتاز و موفق بوده است؛ انتظار میرود مطالبات به حق فعالان این صنعت تحقق یابد تا بتوانند به صورت قوی و مطلوب به نقشآفرینی در سنگر تولید ادامه دهند.